Milles Julehistorie (g,M,F,g,g,F,b,F,F,F,F,M)

6. december - Brandøvelse på skolen

Mille vågner igen tidligt, til en seng der er våd af sved, hun er frisk men samtidigt træt på en og samme tid, kroppen er udhvilet, mens hendes hoved føles, som om hun ikke har sovet. Den første følelse hun lægger mærke til, er den kolde og klamme seng hun ligger i, dynen ligger på gulvet og hendes natbluse er fugtig, det varer ikke længe før kulden i rummet, gør at hun nu mærker at hun skal tisse, så uden at hun behøver at overveje hendes beslutning, svinger hun benene ud over kanten af sengen, for at rejse sig op. Lige så snart hendes fødder lander ovenpå dynen, kommer hun i tanke om, at det ikke er mere end et par dage siden, at hun var ved at falde i dynen, hun er derfor ekstra forsigtig da hun vader hen over dynen, for at komme hen til døren, så hun kan komme ud på toilettet, og få tisset af.

Da hun når ud på gangen foran toilettet, hører hun nu sin blære sige, at det altså er nu og ikke om lidt, hvilket gør at hun skynder sig ind, og måske lidt for hurtigt får lukket døren, idet “larmen” fra døren der lukkes, gør at Mette vågner og kigger en gang på uret, imens hun langsomt vågner og forstår hvad det var for en lyd hun hørte, da hendes mand ligger i sengen ved siden af hende, kan det jo kun være Mille der er vågnet, og da Mette ikke er glad for, at Mille skal være vågen for længe alene, så tidligt om morgenen, vælger hun også at stå op, i det mindste indtil hun ved hvorfor Mille er vågen, hun kravler derfor ud af sengen, og tager sin morgenkåbe på, inden hun stille åbner døren ud til gangen, på vejen hen mod toilettet og stuen, kommer hun forbi Milles værelse, og kan igennem den åbentstående dør se dynen, som ligger på gulvet, og sengen der stadig er en lille smule mørkere, sådan i midten af madrassen.

Mette kan ikke lade være med at se et mønster, og blive en lille smule bekymret for Mille, men vælger ikke at sige noget, ikke endnu i hvert fald, først skal der laves noget kaffe, og gøres klar til noget morgenmad, så kan det være at der bliver tid til at snakke med Mille bagefter, inden hun skal afsted til skolen. Da Mille er færdig på toilettet, får hun vasket sine hænder og tænker at hun lige så godt kan få børstet sine tænder, da hun ikke ved hvad hun skal lave indtil morgenmaden, hvis hun tænder fjernsynet, er hun bange for at vække sine forældre, og så skal forklare hvorfor hun er vågen så tidligt, hun ved nemlig at det er meget tidligt, fordi det stadig er meget mørkt udenfor, og det plejer at være blevet bare en lillesmule lyst, når hendes forældre kommer og vækker hende.

Idet hun træder ud fra toilettet, overraskes hun af at der er lys i køkkenet, og hun kan høre kaffemaskinen, der er i gang med at brygge noget kaffe, for det kan hun nemlig også dufte, selvom hun ikke selv drikker kaffen, så har hun vænnet sig til duften af friskbrygget kaffe, hun går derfor hen til køkkenet, for at finde ud af, hvorfor hun ikke er den eneste der er vågnet. “Moar?” siger hun lidt undrende, “Godmorgen min skat, har du sover godt?” spørger hun, Mille ved ikke rigtigt hvad hun skal svare, men prøver sig frem alligevel med “Det ved jeg ikke, jeg vågnede men var stadig træt, og så skulle jeg tisse” “Men lille skat dog, hvis du stadig er træt, så kan du lægge dig ind på sofaen, og se lidt morgen tv, indtil vi skal spise, bare husk at skrue lidt ned for lyden” siger Mette, da hun tænker at det måske er mere behageligt at ligge på sofaen, imens hun kan slappe af og se lidt tegnefilm. Glad for at hun ikke skal tænke over hvad hun skal bruge tiden på, vælger Mille at gøre som forslået, og går ind i stuen for at tænde for fjernsynet og lægge sig på sofaen.

Med fraværet af Mette i sengen, og måske også duften af kaffe der breder sig i huset, går der ikke længe inden Milles far også vågner, og begiver sig ind mod stuen og gør Mille selskab i sofaen, synet af Mille på sofaen, gør at han inden han får sat sig ned, lige samler et tæppe op, som kan breder ud og lægger over Mille, “Godmorgen smukke, fryser du ikke?” siger han “Godmorgen far, jo lidt, tak” svarer hun, inden hun igen retter sin opmærksomhed hen imod fjernsynet. Milles far har lyst til at småsnakke lidt med sin datter, så han siger “Jeg skal forbi værkstedet i dag, så måske er det sidste gang, vi har brug for at tage med bussen i skole, så kan du komme til at sove lidt længere igen” Mille bliver glad for at bilen måske snart er blevet lavet, og spørger så “virker varmen i bilen så igen?” hvortil hendes far svarer “Det skulle den gøre, det er i hvert fald det der er aftalen, nu må vi bare håbe at det ikke bliver for dyrt, af en eller anden grund er December måneder altid en meget dyr måned, det vil sige der er flere grunde til det, men det behøver jeg ikke at belære dig om nu, du er stadig alt for ung, til at skulle bekymre dig om voksenproblemer…” slutter han.

Der går ikke lang tid, inden han hører Mette komme ind i stuen med 2 kaffekopper og sætter sig ved spisebordet, og der er al den invitation han behøver, så han rejser sig stille og roligt fra sofaen, og bevæger sig over til spisebordet, for at gøre Mette selskab og nyde dagens første kop kaffe. Da den første tår er blevet indtaget, stiller han det meget kortfattede spørgsmål til Mette “Hvorfor så tidligt?” og så er voksensnakken i gang, dog så lavmeldt at Mille ikke hører noget af det, eller lægger mærke til, at det faktisk er hende de snakker om. Mette fortæller om hendes bekymringer, og observationer med sengen og dynen der stadig ligger på gulvet. Efter den første kop kaffe er drukket, er morgenmaden klar, så snart sidder de alle 3 og får stillet deres morgensult.

Mille spørger ind til invitationen til Julebanko på skolen, og får at vide at det ikke er sikkert at de kan deltage, da det er vigtigere at få bilen ordnet og arbejdet allerede er sat i gang, så de er nød til at betale for den, før de kan få den tilbage og komme ud og købe juletræet som de indtil nu har måtte udskyde. Skuffet og en lillesmule utilfreds med svaret, fortsætter Mille med at spise sin morgenmad, og drikke sin morgen-The, inden hun skal hjælpe med at tage af bordet, og kan lægge sin madkasse ned i sin taske og gøre sig klar til at komme i skole.

Da Mille endeligt er nået frem til klassen, er det ligesom om Julemagien har fået løst alle problemer, i skolen er det rent hygge, og der er ingen der snakker om hverken Mille, Maya eller Frida, så det er ligesom en helt almindelig skoledag, altså december skoledag, for der bliver stadig Jule hygget, og læst Julehistorier, men i dag er alligevel lidt anderledes, for deres lærer fortæller dem om faren ved julelys og brug af ild, og inden de tænder lysene i adventskransen og kalenderlyset, viser hun dem hvordan man kan bruge en flaske med en forstøver, til at fugte pynten så det ikke tørrer ind, og mindske risikoen for at der skulle opstå ildebrand, ved blandt andet at sikre, at der ikke står noget i nærheden af lyset, som kan som kan brænde. Hun fortæller dem også, at grunden til at de netop i dag skal lære om ild og ildebrand, er at skolen har planlagt at holde en brandøvelse, så alle elever og lærere ved hvad de skal gøre, i tilfælde af, at der opstår brand på skolen, hun starter med at vise hvordan man kan bruge forstøveren, til at slukke for lysene, uden at bruge alt det vand der er i flasken, og at der om ganske få minutter vil lyde en alarm, men at de ikke skal blive bange, men blot stille op helt roligt, foran døren og følges ad, ud af døren og ned af trappen, indtil de er kommet udenfor bygningen og er blevet talt op henne ved den store flagstang, og at der er planlagt varme æbleskiver og kakao, så de igen kan få varmen efter at have været udenfor.

Selvom de har fået at vide at alarmen vil gå i gang, kan Mille og flere af de andre elever i hendes klasse ikke lade være med at blive forskrækket og hoppe i stolen, inden de gør som deres lærer siger, og stiller op 2 og 2 foran døren, og blive vist hvordan læreren først mærker på døren, så højt at de alle kan se, for om døren skulle være varm, da det vil betyde at der er ild på den anden side af døren, og det derfor vil være farligt at åbne døren, 5-10 sekunder og så er de allerede på vej ned af trappen, normalt skal man slet ikke bruge så lang tid, men fordi de ved at det er en øvelse, bruger læreren gerne de få sekunder ekstra, for at vise hvad man skal gøre, hvis nu der skulle være brand, sådan for rigtigt. Mille er fuldstændig opslugt af alt hvad der foregår, og tænker at de helt sikkert skal have kigget på deres lys, når hun kommer hjem fra skole, hun ved præcis hvor der står sådan en forstøver flaske.

Da de kommer udenfor, er det koldt og de kan ikke vente til at de får lov til at komme indenfor igen, det hjælper lidt på humøret, at de ved at der meget snart, er varme æbleskiver i vente med varm kakao til. Så snart de sidste elever er blevet talt op, får de allesammen at vide, at de har været gode og helt sikkert har fortjent de varme æbleskiver som de nu skal have, og beder om at 6 fra de yngste klasser og 3 fra de største klasser om sammen at gå forbi kantinen, og hente æbleskiver og kakao til deres klasse, imens alle andre går direkte tilbage til klasserne. Resten af dagen forløber uden yderligere drama, og Mille glæder sig nu mere og mere til at komme hjem, så hun kan vise hvad hun har lært i skolen.

Da klokken ringer ud, står Milles mor allerede og venter udenfor skolen, og siger at de lige skal en tur ind til byen og handle ind til aftensmaden, og at far kommer senere hjem i dag, da han er nød til at blive lidt længere på arbejdet, Mille er lidt irriteret over, at de ikke skal hjem med det samme, men kommer så i tanke om at det ikke gør noget, for hun vil helst vise hvad hun har lært, til både mor og far samtidigt. Hvad hun ikke ved endnu, er at hendes far ikke kommer hjem før de har spist aftensmad og julekalenderen har været vist, ja faktisk ikke før Mille er blevet lagt i seng. Nu må vi jo så bare håbe, at Mille kan få en rolig nats søvn, og vise hvad hun har lært når de står op, inden hun igen skal i skole.

4 Synes om